Hírek

Elérhetőségek

Történelmi Zarándokutak

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre 2016 őszén indítja útra zarándoklatait, amik az egykor "Málenkij Robotra" hurcolt foglyok útvonalát követik elsőként Romániában, másodsorban a Felvidék, dél-kelet Lengyelország és ukrán-Kárpátalja mentén.

A kormány a 1009/2015 (I. 20.) kormány határozatában 2016-os évet a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emlékévének nyilvánította.

A történelmi zarándokút célja a Málenkij robotra hurcoltak útvonalán eljutni, és emléktáblát elhelyezni azokon az átrakó helyeken, ahonnan a keskeny nyomtávú sínekről a széles nyomtávon közlekedő vagonokba terelték át a foglyokat, és vitték tovább a Szovjetunió különböző területeire.  Az úton résztvevők olyan történelmi ismeretekhez jutnak a közbeiktatott határon túli területi megállóhelyein, melyek a II. Világháború utáni történelmi múltról beszélnek: határon túli gyűjtőlágerek, leszármazottak, túlélők, emlékhelyek. Az egykori átrakóállomásokon megemlékezéssel és emléktábla avatással adózunk az egykori elhurcoltak emlékének. A zarándokút során lehetősége nyílik a résztvevőknek személyesen is átélni az egykori elhurcoltak kálváriáját. A zarándokutat mindenkinek ajánljuk, aki családján, rokonain keresztül érintett az elhurcoltatásban, vagy fogékony a történelemre, a közelmúlt eseményeire, aki szívesen felkeresne a valóságban is egy-egy történelmi vonatkozású helyszínt, átélve az akkori kor hangulatát.

Mellékletben megtekinthetik az utak felhívását és jelentkezési lapjait. A felvidéki-lengyelországi-kárpátaljai út maximum létszáma 100. fő, míg a romániai úté 300.