Hírek

Elérhetőségek

CNNŐ elnökének tájékoztatója (Nemzetiségi névjegyzék)

Még nem regisztrált? Regisztráljon most!

Regisztráljon a ceglédberceli német nemzetiségi névjegyzékbe, hogy az önkormányzati választásokon szavazhasson a német nemzetiségi képviselő jelöltekre is!

A 2022-es népszámlálás során 368 ceglédberceli büszkén vállalta német nemzetiségét, ezzel szemben azonban csak 189-en szerepelnek a német nemzetiségi névjegyzékben. 

Német nemzetiséghez tartozni nem csak a genetikai örökségről szól. Az is lehet, hogy az ember lelkületében és hozzáállásában osztozik a ceglédberceli német nemzetiségi kultúra szeretetében és annak megőrzéséért folytatott elkötelezettségben. Ez a hovatartozás mélyebb, mint csupán egy családfa ágai, ez az az érzés, ami összeköti az embereket egy közösségi identitással és egy közös céllal.

Ha Ön: 

  • támogatja, vagy igénybe veszi az óvodai német nemzetiségi nevelést, vagy az általános iskolai német nemzetiségi oktatást, 

  • és/vagy támogatja, vagy tagja a településen működő német nemzetiségi ének- zene- vagy tánccsoportoknak, 

  • és/vagy támogatni szeretné a településen működő német nemzetiségi önkormányzat munkáját, 

regisztráljon a települési német nemzetiségi névjegyzékbe!

Amennyiben kérelmében névjegyzékbe vételét csak az önkormányzati választásokra kéri, úgy a választások alkalmával szavazhat a polgármesterjelöltre, a települési képviselő jelöltekre és a német nemzetiségi képviselő jelöltekre is.

Amennyiben kérelmét ki szeretné terjeszteni az országgyűlési választásokra is, abban az esetben az országgyűlési választáson (az egyéni jelölt mellett) a nemzetiség listájára szavazhat, pártlistára nem.

Mit kell tennie?

Kérelmet kell benyújtani. A kérelem elektronikus úton, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján is benyújtható.

1. Elektronikus úton

A kérelem elektronikus úton – elektronikus azonosítással – a www.magyarorszag.hu honlapon elérhető Személyre Szabott Ügyintézési Felületen nyújtható be. 

2. Személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában benyújtható a kérelem.

A kérelem személyesen szóban terjeszthető elő, a kérelem kézbesítési meghatalmazott útján történő benyújtásához szükséges nyomtatvány elektronikus úton a www.valasztas.hu oldalon kitölthető és kinyomtatható. 

Nem tudja, szerepel-e a névjegyzékben?

A helyi választási irodában személyes okmányai felmutatásával kérhet információt.

Határidők

A kérelem választásoktól függetlenül, bármikor benyújtható.

A nemzetiségi választópolgárkénti regisztráció a már kitűzött választásra akkor érvényesül, ha az azt megelőző 9. napon (2024. május 31.) 16 óráig beérkezik a kérelem.

A nemzetiségi regisztráció törlése a már kitűzött választásra akkor érvényesül, ha az azt megelőző 2. napon (2024. június 7.) 10 óráig (kézbesítési meghatalmazott útján benyújtott kérelem esetén a megelőző 4. napon (2024. június 5) 16 óráig beérkezik a kérelem. 

Vonatkozó jogszabályok

2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról

2011. évi CLXXIX. törvény a nemzetiségek jogairól

Szeidl Veronika

CNNŐ elnök