Hírek

Elérhetőségek

Az Önkormányzat anyagi támogatást nyújt a ceglédberceli gyermekek fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltásához

A szakmai indoklás szerint a fertőző agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel terjed és Magyarországon évente 40-50 esetben fordul elő. Rendkívül súlyos, gyors lefolyású betegség. A kórokozó baktérium (Meningococcus) két típusa a leggyakoribb: "B" és "C". A csecsemő-kisdedeket fenyegeti elsősorban, a kamaszkorúakat másodsorban. A megbetegedettek körében jelentős a halálozás (15% körül), a gyógyultak egy része súlyos maradványtünetekkel él tovább. A védekezés hatékony lehetősége a védőoltás. A "C" típus ellen a 2 év alattiak ingyenesen vehetik igénybe az oltást. A "B" típus elleni vakcinát azonban meg kell vásárolni 28.000 Ft/doboz körüli áron. A „B"  típusú baktérium 5 év alatti gyermekeken, ezen belül is csecsemőkorban fordul elő a legtöbb esetben. A hat hónapos kor alattiaknál 3 egymást követő hónapban adott oltás, majd egy éves kor után adott egy ismételt oltás szükséges a védettség eléréséhez. Hat hónapos kor felett kezdett védőoltás száma korcsoportonként változó.

A kamaszokat fenyegető fertőzés 12 éves kortól válik gyakorivá. A korcsoportba tartozók egyszeri védőoltása szükséges az A,C,X, Y-135 típus elleni védelmet nyújtó vakcina 14000 Ft körüli.

A védőoltással kapcsolatban felmérés készült a csecsemőt és 12 éves gyermeket nevelő családok körében. A szülői válaszokból megállapítható, hogy a védőoltást fontosnak tekintik, amit sokan csak anyagi támogatás mellett tudnak megvásárolni.

A szakemberek és szakbizottságok javaslatára figyelemmel a képviselő-testület május 31-i ülésén döntött a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás differenciált támogatásáról.
A támogatás mértéke

  • három vagy több gyermeket nevelő családban élő gyermek esetében a védőoltás árának 80%-a,
  • kettő gyermeket nevelő családban élő gyermek esetében a védőoltás árának 50%-a,
  • egy gyermeket nevelő családban élő gyermek esetében a védőoltás árának 30%-a.

A támogatás természetbeni ellátásként kerül megállapításra, melynek összege – a valós igénybevétel biztosítása érdekében - a gyógyszertár részére kerül átutalásra.

A védőoltás igényéléséhez szükséges nyomtatványt a Polgármesteri Hivatalban vagy a védőnőktől vehető át,  valamint letölthető a www.cegledbercel.hu oldalról.

Ceglédbercel Önkormányzata